Frica si Anxietatea, sau frica de frica

“Frica este un adversar inteligent, tradator. Nu are decenta, nu respecta nicio lege sau conventie, nu are mila. Merge direct la punctele slabe, pe care le gaseste cu uimitoare usurinta.
Totdeauna incepe in minte.
Te simti calm, linistit, fericit.
Apoi, frica, deghizata sub masca indoielii blande, se strecoara in mintea ta ca un spion.
Indoiala se intalneste cu neincrederea si neincrederea incearca sa iasa la suprafata dar neincrederea e un infanterist prost inarmat. Indoiala il invinge repede.

Devii ingrijorat.
Ratiunea preia lupta. Te linistesti. Ratiunea e bine inarmata.
Dar, spre uimirea ta, in ciuda tacticii superioare si a unui numar de victorii de necontestat, ratiunea este infranta. Te simti slabit, sovaielnic. Ingrijorarea se transforma in groaza.

Apoi frica iti cuprinde corpul, care isi da seama ca exista o problema grava.

Plamanii iti zboara ca pasarea, intestinele se preling ca sarpele. Limba iti cade, grea ca un oposum, maxilarele incep sa galopeze pe loc. Surzesti. Muschii iti tremura ca si cum ar suferi de malarie, iar genunchii incep sa-ti danseze. Inima se zbate in timp ce sfincterele se relaxeaza. Si la fel tot restul corpului.

Toate organele te lasa. Numai ochii mai functioneaza. Ei sunt pironiti asupra fricii.

Iei decizii pripite.
Concediezi si ultimii aliati: speranta si increderea.
Te infrangi singur.
Frica, care e doar o impresie, triumfa.

Problema e dificil de exprimat in cuvinte. Caci frica, adevarata frica, este cea care iti zdruncina temelia, care pune stapanire pe tine cand trebuie sa-ti recunosti mortalitatea, se cuibareste in memoria ta ca o cangrena: incearca sa strice totul, chiar si cuvintele pe care le folosesti pentru a o exprima.
Prin urmare, trebuie sa te lupti ca sa-i dai expresie, sa arunci stralucirea cuvintelor asupra ei.
Pentru ca, daca nu o faci, daca frica devine un intuneric inexprimabil pe care il eviti sau chiar reusesti sa-l eviti, te trezesti in fata a noi atacuri pentru ca nu ai luptat niciodata impotriva adversarului care te-a invins.”
Viata lui Pi (Yann Martel)

Asadar frica si anxietatea sunt doi termeni ce exprima stari oarecum similare dar sunt diferite printr-un aspect esential. Astfel frica este o reactie normala, naturala, automata, de alarmare a organismului la un pericol perceput ca fiind iminent

Frica
in timp ce anxietatea este un sistem complex de reactii (mentale, afective, fiziologice si comportamentale) la un pericol posibil, o frica anticipativa. Frica este emotia care te face atent mobilizandu-ti resursele in timp ce anxietatea patologica iti consuma resursele intr-un moment in care situatia obiectiva nu o cere.

Anxietatea
Frica si anxietatea fac parte din sistemul de aparare al speciei umane in fata pericolelor. Acestea capata valenta patologica atunci cand cresc in mod exagerat in intensitate, apar in context neadecvate si se cronicizeaza.

Frica si Anxietatea se pot vindeca

In cazul tulburarilor de anxietate senzorii de detectare a pericolelor se deregleaza si activeaza sistemul de alarma al organismului uman in situatii ce presupun chiar si cele mai mici grade de incertitudine declansand reactii exagerate si trairi emotionale de intensitati majore. Sentimental ca nu ne mai putem controla avalansa de trairi accentueaza si mai mult anxietatea.

Treptat aceasta pune stapanire pe mintea noastra patrunzand in toate cotloanele si ungherele vietii noastre, deteriorandu-ne relatiile, reducandu-ne semnificativ performantele, haituindu-ne sanatatea fizica, micsorandu-ne dramatic bucuria de a trai.

De anxietatea patologica nu se scapa ca prin magie. Intr-o singura zi, printr-o singura vizita in cabinetul psihoterapeutului sau luand cateva pastile dupa ureche. Anxietatea se poate reduce la cotele normale printr-un proces terapeutic consecvent, alaturi de specialist in domeniul sanatatii mintale – psihoterapeut, medic psihiatru – si exercitiu, exercitiu, exercitiu. Constient, constincios, hotarat, sustinut.

La fel cum sistemul imunitar devine din ce in ce mai puternic in confruntare cu virusii tot asa si sistemul nostru neuropsihic de autoreglare psihoemotionala devine din ce in ce mai performant confruntandu-se cu anxietatea prin diferite strategii si manevre.

Aceste manevre si strategii sunt create si testate stiintific, cunoscute si aplicate de specialistii in psihoterapie, psihiatrie, medicina sanatatii mentale si tintesc latura cognitiva, neurofiziologica si comportamentala a fiintei umane.