Psihoterapie copii

Cele mai mari daruri pe care le puteti oferi copiilor sunt radacinile responsabilitatii si aripilor independentei.

Denis Waitley

Fiecare copil este unic iar schimbarea este inevitabila. Copiii se schimba rapid de la o etapa la alta, adultii se dezvolta si se schimba in continu, lumea din jurul nostru nu sta niciodata pe loc. Fiecare dintre noi poate produce o schimbare.

Fiecare dintre noi poate produce o schimbare.

Principal sarcina a noastra, a parintilor – a adultilor – este sa-i invatam pe copii sa fie pe deplin umani in orice situatie. Sa luam in considerare atat ideile bune cat si ideile “proaste” ale copilului tinand cont de suferintele, dezamagirile si supararile acestuia, dar si de bucuriile lui.
Problemele apar pur si simplu pentru ca viata le aduce in cale. Favorizand dezvoltarea copilului acesta va intelege si accepta sa caute solutii creative pentru fiecare problema dezvoltand resurse pentru rezolvare.

Stima de sine

In primii cinci-sase anii de viata, stima de sine a copilului este creata, aproape in exclusivitate, de familie.
Sentimental valorii personale se dezvolta numai intr-o atmosfera in care diferentele individuale sunt apreciate, iubirea este aratata in mod deschis, greselile sunt lectii din care se poate invata, comunicarea este deschisa, regulile sunt flexibile, in care exista modele de responsabilitate (legatura directa dintre promisiune si indeplinirea acesteia) si exemple de onestitate.

Va invit sa ne gandim la copii ca la un rezultat al contopirii a doua seminte.

Fiecare fiinta umana seamana cu o samanta de planta fara eticheta. O plantam si apoi o ingrijim asteptand activ sa vedem ce creste si ce planta este. Dupa ce a iesit din pamant, trebuie sa descoperim de ce anume are nevoie, cum arata, cum infloreste,… Daca noi, ca adulti, nu am descoperit aceste lucruri despre noi insine, atunci este momentul sa incepem.
Copilul seamana cu fiecare dintre parinti si cu toti ceilalti oameni, dar, la fel de bine, este diferit de fiecare dintre acestia. Avem nevoie de timp, rabdare si spirit de observatie pentru a descoperi ce este si ce devine noua minune ce a aparut pe lume.
Va invit sa parcurgem impreuna acest proces de descoperire a cine suntem, cine sunt copiii nostri.

Copiii: ei danseaza inainte sa afle ca exista muzica pe lumea asta.

William Stafford

Atmosfera prietenoasa pentru gandurile tale