Consiliere reintegrare sociala

Toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont

Procesul de consiliere psihosociala si reintegrare in probatiune demareaza la cererea persoanei aflate in evidenta unei institutii si se finalizeaza in mod normal in momentul atingerii obiectivelor planului de asistare.

Biroul de probatiune colaboreaza cu institutii publice precum Cabinete Psihologice Individuale acreditate de Colegiul Psihologilor din Romania, in derularea activitatilor de asistenta si consiliere cu scopul planificarii si exercitarii actiunilor comune si a schimbului de informatii pentru reintegrarea subiectilor probatiunii in societate.

Astfel, OG 92/2000 reglementeaza activitatea de colaborare dupa cum urmeaza:
Art. 5 alin. (1) stipuleaza ca

 

“In exercitarea atributiilor, serviciile de reintegrare sociala si supraveghere colaboreaza cu organizatiile neguvernamentale ce desfasoara activitati in domeniu, in conditiile stabilite in regulamentul de aplicare a dispozitiilor prezentei ordonante”.

O sa actionez mereu, daca ceea ce fac aduce o diferenta

Ce reprezinta consilierea in programul de reintegrare sociala?

Consilierea in cadrul programului de reintegrare sociala cuprinde un set de recomandari bazate pe studiul dezvoltarii umane, recomandari ce au rolul de a creste calitatea educatiei la varstele mici si calitatea dezvoltarii umane in cazul varstelor adulte.
De aceea, ca psiholog ce se ocupa de dezvoltare urmaresc trei directii:

 • sa descriu schimbarile;
 • sa descopar cauzele aferente schimbarilor;
 • sa construiesc teorii care sa sustina, organizeze si sa interpreteze observatiile in sprijinul formularii de predictii.

Ce inseamna probatiune?

Probatiunea are rolul de a consolida modalitati alternative de executare a pedepsei inchisorii pentru persoane care au savarsit infractiuni cu pericol social redus. Este o perioada de supraveghere a unui infractor, impusa de instanta, fiind o alternativa pedepsei cu inchisoarea, o modalitate de interventie prin activitati cu fundament sociopedagogic, caracterizate printr-o combinatie intre supraveghere și asistenta.

Ce valori stau la baza probatiunii?

Activitatea de probatiune este orientata de urmatoarele valori:

 • respect pentru persoane
 • valoarea umana
 • integritate si intimitate
 • echitate
 • deschidere si responsabilitate
 • principiul minimei interventii
 • principiul normalizarii
 • principiul interventiei oportune
 • principiul continuitatii interventiei
 • preocuparea pentru colaborarea cu alte organizatii.

Care sunt beneficiarii programului de consiliere psihosociala?

Pot solicita consiliere psihosociala individuala in sistemul privat persoanele condamnate, aflate in supravegherea serviciilor de probatiune, in baza unei hotarari judecatoresti care cuprinde masuri/obligatii prevazute de lege si dispuse de instanta de judecata

Ce documente sunt necesare demararii programului de consiliere psihologica?

 • actul de identitate in original si copia acestuia
 • planul de probatiune
 • datele de contact ale consilierului de probatiune desemnat responsabil de caz
 • documentele emise de instanta de judecata: dispozitia de executare, angajamentul subiectului semnat in instanta de judecata, hotararea instantei de judecata/ordonanta procurorului

Care este periodicitatea sedintelor de consiliere psihosociala?

Periodicitatea intrevederilor cu subiectul probatiunii – persoana consiliata – se stabileste in functie de nevoile identificate, problemele sociale, nivelul riscului de recidiva, comportamentul subiectului probatiunii pe perioada supravegherii, modul in care respecta obligatiile impuse de instanta de judecata, precum si de necesitatea interventiei in resocializarea lui.

Care este scopul programului de consiliere psihosociala?

Reintegrare sociala a persoanelor care au savarsit infractiuni, intarire a gradului de siguranta sociala si prevenire a savarsirii de noi infractiuni.

Respect inseamna a pretui oamenii pur si simplu pentru ca sunt fiinte umane

Ce se intampla in cadrul programului de consiliere psihosociala?

Periodicitatea intrevederilor cu subiectul probatiunii – persoana consiliata – se stabileste in functie de nevoile identificate, problemele sociale, nivelul riscului de recidiva, comportamentul subiectului probatiunii pe perioada supravegherii, modul in care respecta obligatiile impuse de instanta de judecata, precum și de necesitatea interventiei in resocializarea lui.

 • “real-life focus” – in raport cu ceea ce reprezinta provocarile vietii reale, nevoi stringente si, nu in ultimul rand, transformarea spatiul probatiunii intr-o oportunitate ce contribuie in mod real la o mai buna integrare si functionare sociala a celui aflat in supraveghere.
 • stimularea motivatiei subiectului ce a desavarsit un act infractional de a demara o schimbare atitudinala si comportamentala pentru maximizarea sanselor de reinsertie sociala dupa efectuarea pedepsei.
 • schimbarea opiniilor negative pe care subiectul le are fata de munca, lege, responsabilitate, societate cat si facilitarea si sustinerea eforturilor depuse de catre acesta pentru pozitionrea optima in comunitate.
 • restructurarea imaginilor deformata in relatie cu sine insusi si cu cei din jur astfel incat sa poata realiza alegeri realiste in acord cu posibilitatile personale, aptitudinile proprii si abilitatile sale.
 • sprijinirea sistemului motivational intrinsec pentru un comportament prosocial
 • stimularea interrelationarii si stabilizarea granitelor eu – celalalt
 • constientizarea si valorificrea resurselor personale
 • adecvarea imaginii de sine si cresterea stimei de sine in acord cu resursele proprii
 • dobandirea abilitatii de a intelege propriile ganduri, sentimente si comportamente cat si pe ale celorlalti
 • dezvoltarea inteligentei emotionale.

Fa tot ceea ce este etic si functioneaza;
dezvolta oportunitati pentru client care sa-l conduca spre decizii care sa-i sporeasca participarea la propria asistare;
fa (doar) ceea ce este necesar pentru acordarea de ajutor

Cum se incheie procesul de consiliere psihosociala?

Incheierea consilierii psihosociale reprezinta etapa evaluarii si a concluziilor finale in care se face analiza intregii perioade de consiliere si se realizeaza un bilant al rezultatelor obtinute pe parcursul sedintelor a persoanei sanctionate.

Intocmirea unui raport al programului de consiliere psihologica a minorului / adultului pentru instanta de judecata ocupa un loc important in activitatea psihologului /consilierului de probatiune avand caracter consultativ si de orientare pentru institutia care il solicita in scopul individualizarii pedepsei.

Ce costuri presupune acest program de reintegrare sociala?

Asistarea, consilierea, presupune intotdeauna un cost – financiar, psihologic, de timp etc.

Atmosfera prietenoasa pentru gandurile tale