Psihoterapie online (Skype/WhatsApp)

Umanitatea este un eu nemarginit.

S. Tiusah

Cum functioneaza psihoterapia online

Poate fi dificil sa trebuiasca sa astepti zile sau chiar saptamani pana la urmatoarea posibilitate de a-ti stabili o programare fata in fata cu psihoterapeutul, psihologul clinician cu care lucrezi deja in cabinetul de psihologie sau cu psihoterapeutul cu care simti ca ti-ai dori sa lucrezi ori ti-a fost recomandat pentru sedinte de psihoterapie, consiliere, evaluare psihologica, dezvoltare personala, alte aspecte ce tin de sanatatea psihoemotionala, mintala.

Acum eventualele constrangeri sociale ori barierele reprezentate de distanta pot deveni o oportunitate pentru fiecare dintre noi pentru vindecare, crestere, evolutie, adaptare, restructurare si echilibrare interioara in intimitatea spatiului propriu de siguranta alaturi de profesionistul specializat din domeniul interesului tau – in acest caz specific psiholog, psihoterapeut, supervizor, mentor.

Prin intermediul tehnologiei, al mediului online, iti stau acum la dispozitie cu servicii psihologice online profesionale chiar si atunci cand esti conditionat de distanta fizica fata de punctul de lucru (cabinet) in care imi desfasor activitatea ca specialist in domeniul sanatatii mintale.

Consider serviciile psihologice online ca fiind o solutie excelenta pentru cei aflati sub presiunea timpului datorita multiplelor angajamente ale vietii de zi cu zi sau opteaza pentru un stil de viata bine organizat orientat spre implinirea unor obiective performante.

Psihoterapia online este o oportunitate excelenta de suport si pentru cei care au dezvoltat o sensibilitate la fenomenul de stigmatizare sociala (inca existent din nefericire) a celor ce apeleaza la psiholog, psihoterapie, consiliere, evaluare psihologica.

Sedintele de psihoterapie online, consiliere psihologica online, managementul stresului online, pot reprezenta primul pas curajos al oamenilor ce au nevoie de suport psiho-emotional insa sunt coplesiti de rusine la gandul de a apela fata in fata la un specialist atunci cand intampina dificultati existentiale.

Si prin intermediul sesiunilor online stau la dispozitia studentilor, psihologilor aflati la inceput de drum, ce au ales ca directie de specializare sanatatea mintala (psihologia, psihoterapia, hipnoterapia, psiho neuro imunologia, practica clinica in domeniul privat) si pentru care parcursul meu profesional, experienta practica zece ani, rezultatele obtinute in domeniul clinic privat reprezinta un model demn de urmat oferindu-le oportunitatea de mentorat si/sau supervizare.

Este psihoterapia online eficienta?

Ca oricare alt angajament, demers, psihoterapia online este eficienta atata timp cat partile implicate – psihoterapeut, client (pacient), spatiul virtual (in acest caz specific) – sunt asumate responsabil, activ si focusat spre atingerea obiectivelor. Este important sa constientizam faptul ca demersul terapeutic este o cocreatie a celor implicati.

Cat timp atat intentia clientului cat si a psihoterapeutului servesc aceluiasi scop indiferent de conditiile mediului am convingerea ca spatiul virtual (ca mediu de gazduire al sedintelor de psihoterapie) poate fi suficient de suportiv, securizant si ofertant pentru actul psihoterapeutic.

Aspectul cel mai important pentru eficacitatea psihoterapiei, consilierii, dezvoltarii personale, este reprezentat de calitatea relatiei ce se stabileste intre client si psiholog, psihoterapeut, psiholog clinician ca si cocreatori.

Avantajele si limitele psihoterapiei online

La inceput am fost reticenta fata de psihoterapia online. Ulterior, citind despre asta, participand la workshop-uri si utilizand-o, i-am descoperit, impreuna cu clientii mei, beneficiile.

Reticenta mea pornea de la comparatia pe care o faceam intre terapia la cabinet, in contact direct, si psihoterapia online. Imi era destul de greu sa-mi imaginez cum s-ar putea desfasura acelasi proces terapeutic in mediul online.

Atunci cand esti fata in fata, poti simti nemijlocit energia contactului, sa beneficiezi de informatiile implicite si sa te poti face inteles mult mai usor.

Relatia terapeutica online este mediata de calculator, la care se pot adauga alte interferente datorate tehnologiei. Asa ca am inceput sa caut studii in legatura cu psihoterapia online, e-terapia sau Internet-delivered therapy.

Se pare ca exista un interes foarte mare in randul cercetatorilor pentru pshihoterapia online. In ultimii ani numeroase studii sunt axate pe psihoterapie online, in special in Statele Unite si Marea Britanie.

Schimbarile ce au loc in tehnologie si informatie determina, in principal, acest interes. Oamenii interactioneaza intre ei din ce in ce mai mult prin intermediul telefonului, tabletei sau calculatorului. Suntem obisnuiti, deja, sa prelucram informatia in alt mod decat in cel de acum doua decenii.

Realitatea este mutata, din ce in ce mai mult, in mediul virtual. Acest lucru poate fi pozitiv deoarece scopul este sa ne faca viata mai usoara si sa avem acces la o informatie sau serviciu de oriunde de pe glob. Iar telefonul mobil, calculatorul, tableta sau chiar programele pot chiar sa vina cu un ajutor in plus in psihoterapie.

Studii despre terapia online

Studiile arata ca psihoterapia cognitiv-comportamentala administrata online reduce simptomele depresive (Donker T.et. al. 2013), putand fi utilizata si in combinatie cu terapia fata in fata pentru reducerea simptomelor depresive si anxioase (Høifødt RS et. al. 2013) sau ca pre-tratament pentru fobii (Robin N Kok et. al. 2012), dar si pentru tulburari de anxietate si tulburari afective (Gerhard Andersson; Nickolai Titov, 2014).

In unele cazuri psihoterapia online este necesara. Cand un client se muta in alta tara sau in alt oras de exemplu, pentru cei care traiesc in orase sau regiuni unde nu au acces la servicii psihologice, sau atunci cand clientul face o calatorie si are nevoie de suport.

Practic cu succes psihoterapia online ca alternativa viabila in contextele in care psihoterapia traditionala nu poate fi accesibila din diverse cauze, aceasta forma de comunicare reprezentand singura varianta prin care se poate obtine accesul la serviciile specializate.

Daca nu aveti posibilitatea de a va deplasa pana la cabinet, aveti optiunea acum de a face psihoterapie online.

Psihoterapia fata in fata nu poate fi inlocuita in totalitate cu psihoterapia online
Luand in calcul limitele si dezavantajele psihoterapiei online administrata prin internet este important sa va aduc la cunostinta faptul ca validitatea psihodiagnosticului online poate fi scazuta (pentru acest aspect fiind nevoie de intalniri cu terapeutul), acest gen de interventie nu poate fi folosita pentru tulburari severe, eficienta si eficacitate sunt limitate comparativ cu psihoterapia fata in fata.

1

Solicita o programare

Suna la numarul de telefon 0722376694 pentru a stabili impreuna perioada cea mai potrivita (din zi respectiv din saptamana) atat pentru programul tau zilnic cat si pentru programul meu in care vom fixa programarea sedintei.
In cazul in care nu iti raspund la apel cu siguranta sunt implicata intr-un angajament in acel moment si te voi contacta imediat ce voi fi disponibila din nou. De asemenea imi poti lasa un mesaj scris (sms/whapsapp) cu numele tau si foarte pe scurt natura solicitarii tale. In cel mai scurt timp posibil te voi contacta.
In cazul in care nu ai la indemana un telefon imi poti scrie un email la adresa claudia.popa@psihotomis.ro vizand aspectele descrise anterior.
Poti solicita o programare si prin intermediul paginii de Facebook a cabinetului sau prin formularul de contact.
2

Cum Platesc?

Stabilirea planului tarifar, a modalitatii de plata si a aplicatiei online agreata pentru intalnirea programata (Skype – SkypeID “Psih. Claudia Popa”, WhatsApp, Zoom, Platforma Depreter sau Platforma Paxonline)
Contravaloarea serviciilor psihologice solicitate este prezentata in pagina Plan tarifar. Cuantumul poate varia in functie de dificutatea interventiei, numarul de sedinte stabilite sau conditiile speciale solicitate (ora preferentiala, interventie in caz de urgenta, cost suplimentar presupus de convertirea de moneda si /sau operatiuni bancare aditionale).
Canalul de comunicare il vom stabili de comun acord.
3

Semnarea contractului de colaborare si de confidentialitate

Pentru servicii psihologice online plata se face in avans, dupa stabilirea programarii, reprezentand astfel concretizarea ferma a angajamentului agreat de ambele parti.
Suma stabilita la pasul anterior reprezentand contravaloarea serviciilor psihologice solicitate de client va fi virata in Contul bancar RO52BTRLRONCRT0551806501 deschis la Banca Transilvania, pentru Talpeanu C. Claudia Mioara – Cabinet Individual de Psihologie.
Un aspect esential pentru o colaborare asumata il reprezinta, in cazul meu, transmiterea dovezii efectuarii platii (fotografie sau copie a ordinului de plata ce atesta efectuarea operatiunii financiare) cu cel putin doua ore inaintea inceperii sesiunii programate.
Timpul dintre dovada efectuarii platii si desfasurarea efectiva a sedintei il vom folosi pentru transmiterea, semnarea, parafarea, contractului de prestari servicii emis de cabinetul de psihologie catre client si retur. Vom semna de asemenea si acordul GDPR referitor la siguranta datelor si a informatiilor vehiculate.

Programarile ce nu pot fi onorate din motive obiective este important sa fie anuntate cu minimum 12 ore inaintea programului stabilit telefonic, prin mesaj telefonic (sms/WhatsApp) sau prin email. Suma achitata deja pentru aceste programari (anulate respectiv decalate in timp) va ramane disponibila pentru sedinta reprogramata. In cazul in care nu voi fi instiintata in timp util pentru a folosi cu sens spatiul angajat deja pentru dumneavoastra dar pe care alegeti sa nu il valorificati suma achitata nu va va fi restituita. Consider acest aspect o dovada de asumare a propriei valori, inteligenta si respect reciproc, o practica sanatoasa a capacitatii de a deosebi esentialul de neesential.

In zilele noastre, asa cum nu era cazul in urma cu doua decenii, intarirea legaturii dintre minte si corp s-a demonstrat a fi cel mai puternic instrument de vindecare si echilibrare atat a experientei haosului emotional cat si a bolilor fizice.

Autovindecarea se bazeaza pe eliberarea propriei minti de indoieli. Oamenii este imperios necesar sa stie cat mai multe despre conexiunea minte – corp.

Stiu ca intalnirile noastre iti vor deschide ochii si vei merge mai departe pe drumul vietii tale cu increderea necesara pentru a-ti crea viata pe care o meriti. Vei invata alaturi de mine cum sa-ti transformi emotiile coplesitoare ce s-au creat in corpul tau ca si raspuns la evenimente puternice traite in viata ta.

Vei dobandi o intelegere mai profunda astfel incat vei radia.

Atmosfera prietenoasa pentru gandurile tale