Psihoterapie individuala

S-ar putea sa nu poti schimba directia sau forta vantului, dar iti poti intotdeauna ajusta velele.

Jacques Salomé

Sedintele de psihoterapie individuala vizeaza reducerea aspectelor problematice aduse in prim plan de pacient, adica rezolvarea temelor aduse de dumneavoastra spre solutionare.

Scopul sedintelor de psihoterapie individuala este sa te ajute sa intelegi de ce gandesti si te comporti intr-un anume fel si sa te ajute sa rezolvi situatiile dificile in care te afli, sa treci peste probleme si sa te ingrijorezi mai putin in ceea ce priveste viitorul.

Modalitati de aplicare

Modalitatile de aplicare a psihoterapiei individuale variaza in functie de problema psihologica a clientului, de convingerile si practicile personale ale terapeutului si de nevoile individuale ale clientului.

Psihoterapia individuala este implementata de un profesionist instruit, de obicei un psihoterapeut, pentru a ajuta un pacient in rezolvarea unei situatii de criza existentiala.

Atunci cand oamenii se gandesc la psihoterapie, de cele mai multe ori se imagineaza intinsi pe o canapea din piele, in timp ce un psiholog intimidant ia notite cu privire la tot ceea ce ei spun pentru a scoate la lumina experientele copilariei care au fost “reprimate” ceea ce le va oferi o perspectiva asupra conditiei psihologice actuale.

Acesta a fost, intr-adevar, modul de psihoterapie din zilele lui Sigmund Freud.
In zilele noastre, psihoterapia se desfasoara intr-o forma diferita, iar abordarea psihanalitica descrisa este mai rar utilizata.

Prima sedinta de psihoterapie individuala

Prima sedinta de psihoterapie, de obicei, presupune cunoasterea si acomodarea dintre dumneavoastra si psihoterapeut. “Sa ne cunoastem unul pe altul”. Psihoterapeutul va pune intrebari despre tine si experientele tale trecute, situatia actuala, familie, slujba si prietenii. Psihoterapeutul nu te va impinge spre a dezvalui aspecte pe care le consideri private insa este necesar sa obtina suficiente informatii despre nevoile dumneavoastra individuale pentru a determina un plan de interventie.

Primul pas este de a determina care este problema.

Odata ce tu si psihoterapeutul tau ati dezvoltat o constientizare comuna a situatiei, puteti incepe sa lucrati impreuna pentru a descoperi motivul pentru care problema este prezenta.
De aici, psihoterapeutul dvs. va implementa un plan de interventie in vederea atingerii obiectivelor dvs.
Iti amintesc faptul ca, desi psihoterapeutul poate conduce sedintele, tu esti cel in control.

Daca simti ca terapia ar trebui sa ia o alta directie, discuta acest lucru cu psihoterapeutul tau. El sau ea a selectat un program pentru a se potrivi cel mai bine nevoilor tale, dar va fi in continuare foarte receptiv la orice feedback pe care il oferi.
Aminteste-ti ca psihoterapeutul este un profesionist cu o inalta pregatire care are un anumit nivel de experienta in domeniul sau.

Omul este cu atat mai adanc cu cat are mai multe conflicte sufletesti

J. Dučić

Atmosfera prietenoasa pentru gandurile tale