Programati o sedinta

Completati campurile din stanga si revin in cel mai scurt timp posibil cu confirmarea programari.

Telefon:
0722 376694

Email:
claudia_popa75@yahoo.com

Abordare eficientă pentru toată lumea?

2 years ago · · 2 comments

Abordare eficientă pentru toată lumea?

Este modalitatea mea de abordare eficientă pentru toată lumea?

Nu este vorba de tehnică aici, este doar o abordare filosofică la care eu ader. Este vorba despre a fi în relaţie cu o persoană şi de a lucra cu ceea ce persoană îţi dă. Această perspectivă nu constă în a da directive în sensul de a-ţi spune ceea ce trebuie să faci (“ar trebui să te relaxezi, ar trebui să îţi schimbi stilul de viaţă, ar trebui să faci asta sau cealaltă”), este vorba de a lucra cu oamenii şi nu cu problemele lor. Tehnica terapeutică este doar o tehnică, un instrument.

Fiecare persoană este diferită. Fiecare persoană aduce ceva diferit, de fiecare dată este diferit şi pentru mine. Pentru că fiecare individ are o comoară diferită în interiorul său iar întrebarea este “care este comoara pe care o căutam?“; “ce este ceea ce vreau să caut?

Ceea ce vreau să spun este: nu renunţa la acţiune, nu renunţa la propriul tău sine, nu renunţa să fii creativ, nu renunţa să cauţi, nu renunţa să crezi, nu te îndoi, nu renunţa la poveşti.

Dacă nu îţi place meseria ta schimb-o, dacă nu îţi place casa ta mutate, dacă nu îţi place relaţia ta găseşte una nouă. Nu eşti un copac, te poţi mişca. Dar unii oameni, mulţi oameni se blochează, rămân înţepeniţi, într-un singur loc pentru că gândesc “trebuie să fiu recunoscător pentru ceea ce am şi nu ar trebui să mă plâng şi atunci când simt că nu mai pot voi lua ceva medicamente”.

Nu; ar trebui să te plângi şi ar trebui să protestezi şi ar trebui să faci schimbări.

Dacă nu îţi place situaţia schimb-o.

Ai putea spune “dar se presupune că trebuie să fiu stabil în viaţă, să caut stabilitatea şi siguranţă. Ar trebui să fiu recunoscător că am acest serviciu.”

Nu. Schimbă. Vremea este instabilă, soarele se mişca pe cer, într-un moment plouă în altul este soare arzător. Râul curge tot timpul. Astea sunt schimbările din jurul nostru iar noi, oamenii, încercam să fim stabili.

Nu se pune întrebarea dacă eu sunt de ajutor. Nu îţi voi spune nimic nou, nu te învăţ nimic nou. Tot ceea ce fac este să îţi dau o lanternă şi să îţi spun deschide-o şi îndreaptă raza de lumină spre colţul întunecat al propriilor tale simţăminte pentru că tot ceea ce ţi-ai dorit vreodată este încă acolo.

Am inventat atât de multe lucruri deoarece unii oameni în istoria rasei umane, unii oameni foarte ciudaţi, dintr-o dată şi-au imaginat lucruri. La un anumit moment dat cineva şi-a imaginat că o persoană poate zbura, aşa că a creat avionul. O altă persoană şi-a imaginat că am putea vorbi unii cu alţii la distanţă fără să ne vedem unii pe alţii, aşa că s-a inventat telefonul. Toate aceste invenţii au apărut din imaginaţia noastră. Cea mai importantă piesă muzicală, literatură, marile compoziţii, marile opere de artă, au apărut datorită imaginaţiei, pentru că oamenii au privit realitatea şi-au imaginat-o şi au reprodus-o. Ne imaginăm lucruri. Creăm mituri, povesti despre trecutul nostru, creăm povesti despre viitorul nostru, despre ceea ce se va întâmpla după moarte. Pentru tot ceea ce nu putem explica creăm un fel de basm în jurul său. Aceasta a fost ceea ce se poate denumi “o cale sănătoasă de a evada din realitate”. A ieşi din realitate nu este un lucru rău; a fi tot timpul în contact cu realitatea poate fi într-o oarecare măsură prea stresant. Realitatea nu este totdeauna confortabilă.

Astăzi în epoca modernă vechile miturile reprezintă ceva ce nu este adevărat, ceva ce este fals sau este doar o poveste.

Şi voi vă imaginaţi lucruri. Ce este rău în a-ţi imagina? Dacă nu îţi imaginezi ce anume ţi-ar place să devii în viitor, nu vei deveni niciodată. Dacă nu te imaginezi că fiind o persoană de succes, niciodată nu vei deveni o persoană de succes. Dacă îţi imaginezi tot timpul cât de rău eşti şi cât de urât eşti şi ce persoană fără succes eşti şi ce lipsit de noroc eşti şi cât de prost eşti, vei deveni toate acestea. Vei deveni exact ceea ce tu îţi imaginezi. Imaginaţia ta este puternică. Aşa că încercăm să fim cât mai logici tot timpul şi când avem gânduri ilogice, ceea ce se întâmplă mai mereu, ne regăsim spunându-ne nouă înşine: “trebuie să fie ceva în neregulă cu mine, ori nu sunt prea deştept ori sufăr de depresie. Sau poate aud voci şi sufăr de schizofrenie”. Şi apoi te gândeşti să mergi la medicul psihiatru să primeşti un diagnostic, poate ceva de genul: tulburare de personalitate multiplă, tulburare bipolară, maniaco-depresiv, depresiv,… etc.

Problema se pune din ce perspectivă privim lucrurile. Ce este rău în a crea poveşti şi mituri, în a ne imagina?

Când lucrez cu imagini simbolice a ceea ce clientul simte, ajung în spatele senzaţiilor deoarece este o întrebare de tipul “cine sunt eu”.

Am o problemă prezentată, am o problemă evidenţiata, dar problema evidenţiata nu este o problemă reală dar este sentimentul, senzaţia, modul în care individul îşi reprezintă propriul sentiment (judecata de tip bun sau rău) – “mă simt trist dar nu ar trebui să mă simt aşa”; în concluzie cu cât am să încerc să nu mă simt trist, cu atât mai trist mă voi simţi.

În final este vorba despre “cine sunt eu” este un indiciu al propriei identităţi. Este vorba despre cum mă accept pe mine aşa cum sunt. Deci soluţia este simplă: acceptate aşa cum eşti; nu este nimic în neregulă cu tine. Opreşte-te din a te etichetă. Nu este nimic în neregulă cu tine. Nu este nimic în neregulă cu nimeni. Să încetăm să căutăm ceea ce este în neregulă pentru a încercam să reparăm şi să începem să căutăm ceea ce este in regula şi să învăţăm cum să folosim.

Tot ceea ce vă cer este să vă priviţi în oglindă să vedeţi ce este acolo şi să-i spuneţi ceva plăcut acelei persoane.

Aşadar haideţi să vedem ce este în regulă la tine. Spune-mi măcar un lucru care îţi place la tine.

Tags: , , Categories: Life tips

admin

admin

După cum poate ştii, DE CE-ul meu este să inspir oamenii să-şi trăiască fiecare zi preţuind miracolul de a fi şi să-i încurajez să devină conştienţi de propria valoare.

Care este DE CE-ul tău? Care este acel ceva care te face să te simţi viu, îţi dă energie şi te ajută să mergi mai departe indiferent de provocările de care ai parte?

2 Comments

  • Tom says:

    Nulla sapien massa, tempus in eros vel, viverra lacinia diam. Nam quis felis ac nunc iaculis suscipit. Nunc varius mi purus, volutpat sagittis lorem viverra vel. Curabitur blandit orci sit amet turpis tempor, ut consectetur dui porttitor. In hac habitasse platea dictumst. Praesent lorem justo, tincidunt a velit eu, dictum interdum arcu.

    • martanian says:

      Nunc nisi felis, malesuada ac sagittis sed, tempus nec odio. Vivamus ullamcorper pretium ipsum, id molestie elit dapibus vitae. Vestibulum ut odio id sem ultrices convallis vel id diam. Aliquam erat volutpat. Aliquam mattis lacus id neque posuere, ac egestas mi volutpat. Maecenas augue ante, laoreet vitae elementum rhoncus, pharetra eget erat.

Leave a Reply