Problemele noastre sunt ilogice, sunt la nivelul ilogicului

Asa-zisele noastre “probleme” sunt create de imaginatie. Cu totii stim ca nu ar trebui sa fim tristi, ca nu ar trebui sa fim deprimati si nu ar trebui sa fim ingrijorati. Dar daca v-as spune “nu fii ingrijorat, inveseleste-te, nu fii deprimat si zambeste” nu va va face sa va simtiti mai bine.

Dimpotriva, daca v-as spune “nu ar trebui sa va simtiti in acest fel” iar dumneavoastra inca va-ti simti in acelasi fel, ceea ce s-ar intampla este ca v-ati simti si mai rau. Pentru ca cineva v-a spus ca ceea ce simtiti nu este bine si ca ar trebui sa simtiti altceva.

Pentru ca problemele noastre sunt ilogice, din punctul meu de vedere si al altor catorva specialisti in domeniu, de renume national si international, este o pierdere de timp si bani sa incerci sa tratezi problemele ilogice in mod logic.

Din practica clinica, ascultand lungile povesti ale clientilor, care de multe ori nu au un inceput un cuprins si o incheiere, fara sa inteleg logic ceea ce ei spuneau, m-am surprins incercand sa tratez ceea ce nu reuseam nici macar sa inteleg ce este. Asadar acum am suficient curaj sa spun “nu stiu si nici macar nu inteleg“. Pentru ca, vedeti, nu ai cum sa dai sens unor fraze foarte confuze (cum ar fi: “Am o problema in ceea ce priveste increderea“).

Nu stim exact ceea ce vrem. Stim ceea ce nu vrem dar nu stim ceea ce vrem.

Si, vedeti, suntem oameni foarte interesanti: va pot spune de o mie de ori ca va iubesc si nu ma veti crede, va spun numai o data ca va urasc si asta este ceea ce va veti aminti in tot restul vietii dumneavoastra. Pentru ca suntem ca buretele, absorbim negativul, deoarece atunci cand am fost copii ni sa spus “fii atent” numai atunci cand am facut ceva rau; cand am facut ceva bine nimeni nu a mai spus nimic.

Asadar daca problemele noastre sunt ilogice, eu prefer sa le abordez in mod ilogic si modul in care eu fac acest lucru este folosind hipnoza. Pentru ca daca problemele noastre sunt create de imaginatia noastra sa folosim imaginatia pentru a dezlega aceste probleme. Nu logica si rationalul ci imaginatia. Si stiti din propria experienta ca drumul cel mai bun pentru imaginatie este inchizand ochii. Voi folosi pentru aceasta tot ceea ce va poate duce inapoi in copilarie.

Problemele noastre sunt ilogice, sunt la nivelul ilogiculuiStiti doar modul in care copiii se joaca cu jucariile lor, vorbesc cu jucariile lor purtand cu acestea adevarate conversatii, copiii sunt foarte sinceri si deschisi cu jucariile lor. Pornind de la acest adevar Melanie Klein (pioniera psihanalizei copilului) a inventat ceea ce poarta numele de terapie prin joaca in timp ce observa copiii jucandu-se cu jucariile.

Pentru a accesa adevaratele noastre emotii, adevaratele motive ale ingrijorarilor, stratul mai adanc al personalitatii noastre, folosim elemente simbolice ce vor aduce la suprafata adevarurile inconstiente.