Legatura dintre anxietate si abuzul verbal

Deseori se intampla ca multi dintre noi sa trecem cu vederea efectele negative ale abuzului mental realizat prin intermediul limbajului verbal deoarece acest tip de abuz verbal este destul de greu de delimitat comparativ cu alte tipuri de abuz: abuzul fizic, abuz sexual, abuz de substante. Acest aspect, insa, nu face acest tip de abuz mai putin periculos decat celelalte tipuri.

Conform studiilor realizate de oamenii de stiinta, oamenii, indiferent de varsta pot suferi la intensitati ridicate in situatii in care se tipa la ei, sunt insultati sau nerespectati in mod constant.

Abuzul verbal din viata reala cat si din mediul virtual este extrem de periculos deoarece afecteaza functionarea ambelor emisfere cerebrale ale creierului uman determinand o varietate de probleme de sanatate (atat fizica cat si mentala).

Anxietatea, depresia, atacurile de panica, sunt doar cateva dintre aceste afectiuni.

Abuzul verbal tipic presupune un tip de interactiune verbala ce cauzeaza intr-o persoana o suferinta emotionala constanta si intensa. Spre exemplu cand cineva este criticat continu evidentiinduise doar aspectele “negative” si/sau “greselile”; cand in comunicarea cu el se ridica tonul, se tipa si sunt folosite cuvinte prin care sa fie manipulat.

Astfel arata abuzul verbal. Aceste comportamente, moduri de a comunica ca si efect transforma in victima partenerul de relatie facandu-l sa-si puna sub semnul intrebarii propria fiinta, propria identitate.

Victima abuzului verbal ajunge sa se simta fara valoare, incapabila, inadecvata, izolata, rusinandu-se cu sine. Cand abuzul verbal se intampla in relatiile amoroase sau parinte-copil poate declansa si mentine confuzia emotionala si sentimentala deoarece partenerul, parintele, nu este abuziv tot timpul.

Ca si rezultat, cand abuzatorul este iubitor si amabil victima poate uita, la nivel constient, comportamentul abuziv acoperindu-l cu speranta ca se va diminua. In cele din urma, victima sfarseste ignorand paternul abuzului verbal sau inventand scuze pentru acest tip de comportament (spunandu-si ca partenerul, parintele, este doar stresat sau trece print-o perioada dificila).

Abuzul verbal poate duce la:

– anxietate;
– depresie;
– dureri fizice;
– sindrom post traumatic;
– tulburari alimentare;
– tulburari digestive;
– migrene;
– diverse tipuri de dependente (substante, jocuri, munca…)

Simptomele pe termen scurt ale abuzului verbal sunt:

– gandire excesiva;
– indecizie;
– lipsa de vitalitate;
– stima de sine scazuta;

Manifestarile abuzatorului verbal:

– Nevoia acestuia de a fi in controlul tuturor situatiilor, te face sa te simti prost stricandu-ti buna dispozitie si infranandu-ti initiativa in orice situatie incarcandu-te cu nemultumirile si tristetea sau furia lui.
– Foloseste diverse “porecle” spre a te manipula si a denigra
– Abuzatorul verbal are intotdeauna dreptate.

Nu isi cere scuze niciodata si intrerupe orice discutie legata de comportamentul sau atata timp cat este in dezacord cu ceea ce el considera a fi adevarat.

– Ii invinovateste pe ceilalti pentru orice doar pentru a-i face sa se simta rusinati, incapabili, vinovati si insuficient de buni.
– Glumeste luandu-i in ras pe ceilalti, pe baza lor, fara a tine cont de acceptul sau permisiunea lor, afectandu-i.
– Are obiceiul de a critica si ataca hobiurile si placerile celorlati, interesele acestora, denigrandu-le folosind orice context chiar pentru a minti.
– Manifesta in mod constant lipsa de respect la adresa celorlati si nu apreciaza nimic exterior lui si din ce fac restul oamenilor.
– Abuzatorii verbali, de obicei, isi intensifica comportamentul in intimitate “in spatele usilor” cand isi gasesc o tinta vulnerabila.

Oamenii abuzati deseori traiesc izolati, evitand socializarea spre a se proteja. Se simt anxiosi in preajma altor persoane atata timp cat stima lor de sine este scazuta.

Daca esti o victima a abuzului verbal, amintesteti te rog faptul ca vindecarea presupune timp si nu uita sa ai incredere mereu in instinctele tale. Cum ai recunoscut comportamentele descrise mai sus ia atitudine cat mai repede cu putinta si fa ceva.

Iti sugerez in continuare cateva variante:

– oprestete din a-i gasi scuze abuzatorului si din a gandi in exces si fa ceva pentru tine insuti asa cum iti spune instinctul.
– invata sa spui nu, invata sa parasesti o discutie cand ti se expun argumente irezonabile.
– evita sau macar limiteaza contactul cu abuzatorul
– intrerupe orice legatura cu persoana abuzatoare cat de curand iti este cu putinta, imediat ce te simti pregatit, chiar daca probabil iti va fi foarte greu si complicat de realizat aceasta ruptura.
– evita izolarea sociala, vinovatia si rusinea vor incerca sa te retina in singuratate.
– apeleaza la un consilier, psihoterapeut, cauta un grup de sustinere. Perspectiva celorlati oameni te va incuraja spre a urma directia potrivita.

Acceseaza-ti capacitatea de a te feri cand viata iti pune o piedica!

Ciclul abuzului verbal:

Ciclul abuzului