Anxietate – pericol sau oportunitate?

Haide sa incep prin a contura cat mai bine posibil caracteristicile esentiale ce delimiteaza termenii de FRICA respectiv ANXIETATE.
De ce simt nevoia sa fac asta?
Pentru a elucida ambiguitatea existenta, suficient de raspandita, la nivelul populatiei generale referitor la cei doi termeni.

Folosim termenii de anxietate si frica pentru a exprima un set de stari oarecum similare insa intre ei exista o deosebire esentiala:
– FRICA este o reactie automata de alterare a organismului la un pericol perceput ca fiind iminent, in timp ce ANXIETATEA este UN SISTEM COMPLEX DE REACTII (cognitive – ganduri, seturi de convingeri – afective, fiziologice si comportamentale) la un pericol posibil, la o frica anticipata fara un suport obiectiv in momentul prezent.

Frica este o reactie fireasca a organismului ce se declanseaza cand ne confruntam cu un pericol. Creierul uman insa ca si masura suplimentara de precautie, functioneaza astfel incat in momentul in care considera o situatie ca fiind ambigua o claseaza ca si pericol pana la proba contrarie.

De ce?
Deoarece creierul este un “gardian” ce ia pozitie fata de orice stimul nelinistitor, decat sa fie luat prin surprindere.

Cand in preajma apare un pericol, in corpul nostru se produc mai multe schimbari:

– toata atentia se focalizeaza pe pericol;
– orice alta activitate a organismului este incetinita sau intrerupta;
– creierul intra in stare de hipervigilenta si produce o serie de schimbari in organism:
– inima bate mai alert;
– muschii se tensioneaza;
– respiratia se accelereaza;
– transpiratia mai abundenta, etc. si toate acestea pentru a ne pregati de fuga sau lupta in fata pericolului.
– comportamentul devine mult mai prudent si tindem sa ne indepartam, sa evitam zona periculoasa.

Toate aceste reactii au un singur scop, bine focusat si anume de a ne maximiza sansele de supravietuire in fata pericolului.
Iata cum, un anumit grad de anxietate, ce poate fi tradusa prin focusarea atentiei, concentrare, implicare intr-o sarcina considerata importanta, relevanta chiar pentru noi, favorizeaza performanta.

Ceea ce depaseste acest nivel optim de anxietate devine disfunctional, chiar patologic uneori. Exista categorii distincte de factori ce pot transforma anxietatea fireasca in axietate patologica. Factori ce tin de predispozitia genetica (trasaturi temperamentale), factori ce tin de experientele personale de viata (expierenta controlului asupra vietii) respectiv stresul (ca si factor catalizator ce accelereaza si intesifica anxietatea normala pana la patologic.

Pentru a intelege mai bine cum ajunge anxietatea de la normal la patologic voi crea o postare diferita de aceasta.

Revenind acum la intrebarea din titlu, “Anxietatea – pericol sau oportunitate?”

Voi evidentia in continuare oportunitatile oferite de experienta anxietatii:

– favorizeaza performanta (asa cum am specificat deja anterior) prin concentarea, implicarea, focusarea pe sarcinile importante;
– oportunitatea de a reidentifica valorile personale reale, actualizarea acestora in acord cu contextul social si etapa de viata in care te afli;
– prilejul de analiza si reinnoire a stilului de viata;
– mobilizarea spre realizarea obiectivelor personale amanate de prea multe ori, reinoirea obiectivelor personale;
– focusarea asupra propriei persoane si asupra bucuriilor vietii.

Si nu uita: IN SPATELE FIECAREI FRICI EXISTA CATE O DORINTA.

Te provoc acum, la finalul acestei postari sa-ti descoperi dorintele din spatele fricilor tale. Dorinte mai mici sau mai mari ce cu siguranta sunt cel putin pe masura anxietatii ce le acopera.

PS. Impartaseste-ti descoperirea cu ceilalti. Cu siguranta pot fi sursa de inspiratie macar pentru o singura persoana ce in acest moment se lupta cu anxietatea.