Neurofeedback dinamic

Neurofeedback dinamic – o altă formă de terapie, antrenament, sustinere

Ce este neurofeedback

Creierul uman, posibil cel mai complex organ din Univers, are abilitatea de a-si reorganiza neuronii pentru a forma noi conexiuni neuronale pe baza invatarii si a experientei de viata. Aceasta abilitate poarta numele de neuroplasticitate. Acest proces este continuu, de aceea suntem capabili sa invatam lucruri noi toata viata.

Cercetatorii studiaza creierul ai modul in care functioneaza, dar acesta inca ascunde multe secrete: tulburarile psihice, mintale, emotionale inca ne sperie, deoarece acestea reflecta o destabilizare la nivelul acestui organ misterios, esential si cu puteri imense si fascinante.

Multe instrumente sunt disponibile in prezent pentru a observa, calma, vindeca sau optimiza capacitatile cerebrale. In era tehnologiei avansate deseori auzim vorbindu-se despre metoda terapeutica numita Neurofeedback in presa stiintifica sau generala, precum si pe retelele sociale, putem citi articole mai mult sau mai putin bine documentate pe aceasta tema.

Abordarea prin Neurofeedback, numita si neuroterapie sau antrenament cerebral este o modalitate, dezvoltata de catre cercetatorii in domeniul neurostiintelor, psihologiei cognitive, epigeneticii, neurologiei si sanatatii mintale, pentru a ajuta si sustine imbunatatirea functiilor creierului prin exercitii de antrenament cerebral intensiv.

Desi tehnologia este complexa, procesul este simplu, nedureros si noninvaziv. Este doar invatare. Creierul invata sa-si modifice propria activitate in acelasi mod in care tu inveti orice alta noua abilitate. Inveti prin feedback si practica. Propriul tau creier obtine informatii instantanee despre propriile sale schimbari din activitatea sa electrica. De 256 de ori pe secunda, activitatea creierului tau este comparata cu tintele tale pentru schimbare. Este multa repetare si practica. Stiinta creierului a aratat ca exercitiul repetitiv al retelelor creierului remodeleaza creierul.

Termenul de Neurofeedback este un termen generic care desemneaza o metoda computerizata de observare si dezvoltare a creierului provenit din neurostiinta. Scopul este de a inregistra si analiza activitatea cerebrala, pentru a optimiza performanta creierului.

Informațiile colectate, numite feedback, pot fi auditive, vizuale sau chiar tactile, in functie de sistemul de neurofeedback utilizat. In cazul de fata feedback-ul este de tip auditiv si vizual. Ceea ce este fundamental si comun pentru toate sistemele de neurofeedback (atat liniar cat si dinamic) este receptia semnalului emis de creier, transformarea sa, analiza de catre software si redarea in timp real prin feedback.

Neurofeedback-ul dinamic este o neuro-tehnologie avansata care ofera pregatire creierului spre functionarea sa maximala. Este conceput matematic pentru a comunica direct cu sistemul nervos central si a fost numit „cel mai eficient bio-hack de pe aceasta planeta”.

Cu toate acestea, Neurofeedback-ul are o istorie lunga si venerabila, cu peste treizeci de milioane de ore de utilizare sigura si eficienta.
Aceasta forma inovatoare de neurofeedback nu este un tratament medical, ci este un antrenament pentru creier.

Nu necesita diagnostic, ci mai degraba danseaza micro-secunda cu micro-secunda cu creierul oferindu-i informatia de care acesta are nevoie pentru a SE ORGANIZA PE SINE. Atunci cand creierul face asta, multiple neplaceri se elimina. Te simți mai calm, mai clar, mai fericit si capabil sa functionezi mai bine in viata ta.

Nu conteaza de unde porniti. Fiecare creier se poate bucura de sansa de a-si indeplini propria menire intr-un mod optim. Iar antrenamentul este absolut fara efort.
Daca este sa comparam Neurofeedback-ul dinamic cu o orchestra, putem spune ca software-ul neurofeedback joaca rolul unui dirijor, care va indica orchestrei corectiile pe care trebuie sa le faca ritmului, intensitatii si coeziunii activitatii sale, astfel incat totul sa fie armonios.

Este important sa se inteleaga ca feedback-ul nu poate fi standardizat: este direct legat de activitatea electrica corespunzatoare creierului fiecarei persoane. Activitatea creierului unei persoane este unică, iar EEG (ElectroEncefalograma) – inregistrata de software prin electrozi – corespunde activitatii cerebrale a acelei persoane, care nu poate fi comparata cu niciun alt model standardizat.

Cum functioneaza neurofeedback

Oricine poate invata sa-si adapteze modelul de functionare al creierului la stimulii si cerintele actuale din mediu folosind neurofeedback-ul dinamic indepartand astfel oboseala, lipsa de motivatie, dificultatile de concentrare si lipsa de energie vitala.

Schimbarea paternurilor reflexe de functionare ale creierului prentru reactualizarea acestora in acord cu schimbarile sociale si de mediu imbunatateste si ofera flexibilitate respectiv coerenta modului in care functioneaza si se dezvolta creierul dvs., deseori in moduri profunde.

Neurofeedback-ul dinamic regleaza sincronizarea emisferelor cerebrale si comunicarea corticala imbunatatind astfel functionarea creierului in ansamblul sau eliminand astfel in timp simptomatologia medicala si consumul energiei mentale in exces.

Este un exercitiu care va ajuta creierul „sa se descurce mai bine” sau sa fie mai eficient, ca un „antrenament cu greutati” pentru creier.

Vizeaza consolidarea si intarirea circuitelor cheie ale sistemului nervos central cat si a modelelor cognitive adaptative cu feedback in timp real. In esenta faciliteaza, printr-o practica constanta in timp, „acumularea” informatiilor esentiale si eliminarea din focusul atentiei a celor ce nu mai sunt utile adaptarii si evolutiei fiintei umane ca intreg.

Faciliteaza capacitatea de a discerne in mod spontan intre esential si neesential moment de moment oferind oportunitatea unei experiente de viata echilibrata, coerenta si echilibrata la nivel de gand – emotie – corp fizic – mediu extern.

O mai buna sincronizare permite diferitelor zone ale creierului dvs. sa functioneze mai eficient.

Chiar daca nu suferiti de o afectiune specifica, un creier mai eficient va ajuta fara doar si poate in abordarea si solutionarea provocarilor de zi cu zi.

Neurofeedback-ul este frecvent utilizat pentru a ajuta la orice tip de provocari specifice creierului.

Beneficiile neurofeedback

Iata o lista de situatii care raspund bine la neurofeedback:

  • Augmentarea performantei scolare, profesionala si sportiva;
  • Stima de sine, increderea in sine;
  • Calitatea si viteza luarii deciziilor;
  • Abilitatea de a gestiona stresul;
  • Interactiunile sociale;
  • Calitatea relatiilor interpersonale;
  • Acuitatea mintala pe masura inaintarii in varsta;
  • Rezistenta emotionala

Printre tulburarile care sunt deosebit de sensibile la neurofeedback includ:

  • ADHD la copii si adulti;
  • Depresie;
  • Anxietate;
  • Slaba calitate a somnului – dificultate de a adormi, de a dormi sau de a trezi devreme;
  • Gandire sau comportament obsesiv;
  • Dificultate de a gestiona emotiile (izbucniri, plans, furie) usor frustrat sau declansat;
  • Procesarea / problemele cognitive sau dizabilitatile de invatare (fiind un „cursant lent”): acestea se manifesta ca lupte in scoala cu cititul (dislexia), scrisul si matematica;
  • Limbaj si expresie: scrierea sau verbalizarea este mai grea sau mai lenta decat ar trebui sa fie intarzieri de dezvoltare / tulburari ale spectrului autist;
  • Migrene cronice sau dureri de cap;
  • Probleme neurologice precum confuzii;
  • TBI sau convulsii PTSD, cosmaruri;
  • Atacuri de panica;
  • Tulburari de procesare senzoriala, abilitati motorii fine si brute;
  • Abuzuri alimentare sau de substante;
  • Dependente

Neurofeedback-ul functioneaza valorificand capacitatea uimitoare a creierului de a se schimba, remodela, reprograma, reorganiza sau reabilita.

Este din ce in ce mai utilizat in in centrele de dezintoxicare a dependentei. Studiile arata ca neurofeedback-ul este util pentru imbunatatirea rezultatelor si reducerea recidivei.

Persoanele care se lupta cu probleme legate de abuz de substante sau alimentare la baza acestor comportamente stari emotionale de tip depresiv, anxietatea , tulburari ale ritmului somn veghe, tensiuni interne ce determina si intretin episoade maniacale.

Cercetarile arata ca antrenamentul cu neurofeedback dinamic ajuta clientii cu abuz de substante la complianta in perioada de tratament ceea ce creste sansele unei vindecari reusite.

Neurofeedback-ul dinamic nu vizeaza in mod direct un simptom anume. In schimb, te ajuta sa iti antrenezi creierul si prin urmare multe probleme devin mai usor de gestionat, mai putin pronuntate sau chiar dispar.

Neurofeedback-ul functioneaza valorificand capacitatea uimitoare a creierului de a se schimba, remodela, reprograma, reorganiza sau reabilita.

Neurofeedback ofera o abordare non-medicatie pentru a obtine auto-control, calm, fluiditate emotionala, optimizarea functiilor executive, restabilirea ritmului somn – veghe si diminuarea semnificativa a trairilor de natura anxiogena.

De regula ofera celor aflati sub diverse tipuri de tratament medicamentos o sansa la “complianta relationala” atat interna si externa.

Daca am o problema medicala, genetica sau neurologica, poate neurofeedback-ul sa ajute?

De multe ori, da.

Neurofeedback-ul dinamic nu trateaza in mod direct nici un diagnostic specific sau conditie tintita. Impulsioneaza sistemul nervos central sa-si creasca eficienta si sa-si reorganizeze, prioritizeze, functiile esentiale in contextul dat.

Prin urmare, indiferent de ceea ce a cauzat problema ta: leziuni cerebrale, boala Alzheimer, boala Parkinson sau genetica, aceasta abordare poate fi de ajutor.

In cazul bolilor degenerative, neurologice si genetice, nimeni nu poate prezice cu exactitate mentinerea in timp a beneficiilor in urma unui numar fix de sedinte sau daca va fi necesara o interventie constanta pe termen lung si foarte lung. In cele din urma, stii doar incercand.

In concluzie, putem spune ca abordarea de tip Neurofeedback dinamic este neuroplasticitate in actiune. Este important sa retinem faptul ca neurofeedback-ul este o metoda blanda si non-invaziva – indiferent de sistemul utilizat (dinamic sau linear) – care trimite informatii despre creier, despre modul in care functioneaza.

Nu include niciodata o actiune directa asupra creierului.

Prin urmare, nicio persoana nu poate fi afectata la nivel organic sau intr-un mod distructiv sau disfunctional de neurofeedback.

Va reamintesc imaginea orchestrei, neurofeedback-ul dinamic este dirijorul care asculta si indica corectiile ce trebuie facute in interpretarea muzicienilor in raport cu partiturile plasate in fata lor, inregistrate si transcrise de software.

Neurofeedback-ul dinamic este un dirijor care asculta melodia creata de catre toti muzicienii orchestrei, observa sunetele dizarmonice atunci cand apar si cine le emite indicand cand ar trebui corectata o eroare. Fiecare muzician trebuie sa inteleaga la cine se adreseaza semnalul prin autoanaliza.

Atmosfera prietenoasa pentru gandurile tale