Tulburările de limbaj, vorbire, comunicare și neurofeedback-ul

Limbajul este o funcție cognitivă superioară a oamenilor. Comunicarea întotdeauna a fost cea care a adus calitatea și echilibrul în viața oamenilor. În fapt, știință a demonstrat că comunicarea, că abilitate de a vorbi și a interacționa cu alți oameni, este cea de a două calitate majoră a vieții după sănătate.

Tulburările de limbaj, vorbire, comunicare și neurofeedback-ul
Ce se întâmplă la nivelul creierului unui copil, sau adult, ce se confruntă cu tulburări de vorbire și limbaj?

Anumite arii ale creierului ce răspund de abilitățile de comunicare nu funcționează optim. Poate fi vorba de aria ce produce limbajul expresiv (aria Broca din lobul frontal al emisferei dominante), de aria limbajului receptiv – înțelegerea limbajului scris și vorbit (aria Vernicke ce înconjoară cortexul auditiv) sau de aria senzorio motorie ce controlează aspectele motorii ale producerii vorbirii.

sedinta de neurofeedback dinamic

Dacă copilul tău se confruntă cu dificultăți de comunicare – limbaj, vorbire, scris, citit – antrenamentele cu neurofeedback dinamic vor stimula ariile corticale responsabile spre auto reglarea acestora ca viteză și ritm de procesare/funcționare astfel încât comunicarea să se producă într-un mod optim în acord cu etapa de dezvoltare a subiectului.

Intervenția terapeutică clasică în corectarea tulburărilor de vorbire și dezvoltare a limbajului ( verbal, scris, citit) folosește mintea și corpul pentru a reprograma și reconecta ariile corticale ce produc comunicarea prin tehnici tradiționale. Neurofeedback-ul prin neurotraining folosește aparatură tehnică pentru a produce autoreglarea creierului.

Neurofeedback-ul nu este un înlocuitor al terapiei pentru limbaj și vorbire ci un partener ultra performant ce stimulează și susține câmpul cerebral astfel încât rezultatele dorite să apară într-un timp mult mai scurt și într-un mod mult mai relaxant pentru subiect.

Îmbinarea celor două modalități de intervenție reprezintă o abordare comprehensivă pentru a aduce comunicarea la un nivel optim cât mai repede posibil.