O tura intr-un Montagne russe numita Adolescenta
In ciuda modificarilor hormonale caracteristice pubertatii si a presiunii psihosociale a maturizarii, adolescentii pot fi totusi ajutati sa depaseasca conflictele lor emotionale si comportamentale prin psihoterapie.
In mod constant, mai degraba decat ocazional, am constatat ca practic fiecare client adolescent cu care am lucrat reusea sa distorsioneze, sa exagereze si sa interpreteze eronat realitatea astfel incat sa sufere. Se pare ca adolescentii reusesc foarte usor sa transforme dezamagirile in dezastre, dorintele in nevoi absolute, dificultatile in imposibilitati si esecurile sau criticile in dovezi ale faptului ca sunt creaturi subumane.
Chiar daca acest lucru il fac fara sa stie (fara a constientiza asta), adolescentii “ISI GANDESC” drumul spre problemele lor sociale si emotionale.
Inclinatia umana normala de a rezista la schimbare este, in cazul adolescentilor, accentuata pana la sabotarea propriilor interese fiind frecvent rebeli si potrivnici. Adaugand la toate acestea ceea ce pare a fi o neincredere universala in adulti si in valorile adultilor situatia ce rezulta devine greu favorabila interactiunilor.
Ce poate oferi psihoterapia unui adolescent?
- Acceptare si incredere in sine,
- Cunoasterea obiectiva si rationala a modului de functionare a psihicului, mentalului, emotionalului uman;
- Tehnici, metode, ancore de relationare armonioasa si hranitoare;
- Sustinere si siguranta.