Isi merita divortul proasta reputatie?
Pentru a discuta despre divort intr-un mod sanatos trebuie mai intai sa intelegem de ce suntem atat de terifianti de cuvantul “divort”.
Motivul pentru care noi toti suntem atat de inspaimantati de divort este deoarece intelegerea conceptului de casatorie este cumva deficitara.
Definitia curenta a unei casatorii de succes este acea conform careia o casatorie de succes este aceea care dureaza pentru totdeauna. Nu conteaza daca unul, sau chiar ambii parteneri, se simte mizerabil in cadrul casniciei, nu conteaza daca ei nu isi mai vorbesc cu adevarat unul celuilalt, nu conteaza daca isi spun unul celuilalt cele mai mari minciuni posibile, nu conteaza daca fiecare dintre parteneri se minte pe el insusi ca este bine asa cum este, nu conteaza daca cei doi evolueaza sau nu fiind impreuna, nu conteaza armonia interioara a fiecaruia sau a familiei (de multe ori nu conteaza nici chiar armonia copiilor din cuplul marital).
Nici unul dintre aceste aspecte nu conteaza atata timp cat cheia unui mariaj de success este reprezentata doar de longevitatea acesteia.
Ei bine, daca tu ai aceasta definitie a casatoriei in mintea ta atunci devine evident ca divortul, care presupune destramarea longevitatii, va produce in tine teroare, devastare, disperare, va reprezenta un esec major.
Avand aceasta “masura” pentru definirea casniciei reusite nu este de mirare ca nu vei putea aborda divortul ca pe un eveniment sanatos, ca pe o etapa a unei evolutii armonioase de crestere, dezvoltare si implinire. Este de inteles.
Asadar pentru a putea discuta despre divort in termini de sanatate, evolutie, dezvoltare, armonie, avem nevoie sa redefenim, sa transformam cu totul intelegerea noastra referitoare la casatorie si succesul unei casnicii.
Oare in ce consta succesul unei casnicii? Cum il putem defini? Care sunt termenii potriviti pentru a o redefini?
Cum ar fi daca am defini casnicia in termenii cresterii si evolutiei?
Cum ar fi daca am defini casnicia in termenii autenticitatii?
Cum ar fi daca am defini casnicia in termenii sentimentului de libertate?
Pot fi sincer alaturi de partenerul meu? Pot sa ma dezvolt, sa cresc alaturi de acest om? Pot fi eu, cel autentic, alaturi de partenerul meu? Ma simt implinit, fericit alaturi de partener?
Daca raspunsul tau la ultimile intrebari este “nu” atunci este chiar in regula sa iei o pauza in casatoria ta sau sa schimbi termenii casatoriei sau chiar sa o inchei.
Insa, atat eu cat si tu stim ca, suntem atat de infricosati de transformare, suntem atat de speriati de schimbare pentru ca suntem atat de infricosati de necunoscut incat “divortul” isi mentine in continuare cea mai proasta reputatie.
Divortul este de fapt, pur si simplu, sfarsitul unei faze.
Este pur si simplu divortul de disfunctionalitate.
Este divortul de inautenticitate.
Este, poate, divortul de frica.
Este, poate, divortul de o stare de amorteala, de o viata fara viata.
Este, poate, divortul de o iluzie.
Este oare un lucru pozitiv debarasarea de gunoi. Este oare renovarea, reimprospatarea un lucru negativ?
Suntem atat de infricosati de acest “divort” datorita conditionarilor culturale si traditionale in legatura cu casnicia, casatoria si succesul acesteia. Deoarece ajungem sa ne definim noi insine, ca indivizi, prin succesul sau insuccesul casatoriei noastre.
Te provoc astazi ca in cazul in care treci printr-un divort in acest moment, sau ai experimentat acest eveniment in viata ta, sa patrunzi adanc in tine pentru a-ti examina propriile principii, definitii, credinte, referitor la casatorie si succesul acesteia.
Doar atunci cand vei fi complet in acord cu ceea ce ai nevoie sa fie pentru tine o casnicie cu adevarat implinitoare (pentru mine casnicia de succes este definita de armonie, autenticitate si crestere – evolutie). Stiind cu exactitate propria ta nevoie si recunoscandu-ti cu sinceritate in ce masura valorile respective se mai regasesc in casnicia ta vei putea actiona sanatos.
Daca nu mai regasesti nimic din ceea ce ai nevoie in relatia ta maritala atunci eliberarea din aceasta este cea mai sanatoasa actiune pe care o poti face. Aceasta liberare sanatoasa poarta numele de DIVORT in acceptiunea timpurilor noastre. Poti ajunge sa actionezi astfel in termenii pacii, ai consideratiei si compliantei, intelegand aceasta situatie ca si parte a unui ciclu, asemeni ciclurilor din natura, din univers.
Daca lucrurile nu s-ar schimba, nu ar evolua, nu ar fi procese de evolutie in cicluri viata nu ar fi asa cum este, universal nu ar fi asa cum este astazi. In concluzie divortul este o etapa de schimbare din ciclul vietii.
Daca vedem lucrurile in acest mod vom putea trai experienta unui divort sanatos, a continuarii vietii intr-un mod armonios spre implinirea noastra si a copiilor nostri, ce sunt sau vor fi.
Cand cei din jur te vor simti fericit, implinit, armonios, in acord cu etapa de incheiere a unui ciclu din viata vor fi provocati sa isi constientizeze propriile lor valori, propriile relatii, propria implicare in balanta echilibrului relational marital.
Esecul sau succesul reprezentate printr-un divort vine asadar din propriul sistem de convingeri, principii, credinte.
Esti pregatit pentru a provoca ceea ce cultura si traditia ti-a transmis despre casnicie si divort?